Slovenské filmobranie v Prievidzi už po siedmy krát uvedie kvalitné slovenské filmy

10.10.2013 Prievidza

V Kine Baník sa tak ako každý rok v tomto období uskutoční už siedmy ročník Slovenského filmobrania – festivalu vynikajúcich slovenských filmov za účasti ich tvorcov. Festival prinesie tento rok viac filmových dní vo viacerých tematických blokoch.

Siedmy ročník Slovenského filmobrania sa začína 15. októbra 2013 o 18.30 h a je venovaný pocte herečke Jane Plichtovej. Za jej osobnej účasti sa bude premietať film Sladké hry minulého leta.

Druhý deň – Večer s režišérom Vladom Balcom, ktorý nás prevedie filmom Postoj a tromi krátkometrážnymi filmami: Homo imunis, Môžeš a Tri tony šťastia.

Tretí deň bude patriť novému slovenskému filmu Nový život, ktorý uvedie estetik a filozof Peter Michalovič a generálny riaditeľ Slovenského filmového ústavu.

V posledný deň podujatia si zaspomíname na Deža Ursinyho. Významného bigbítového a artrockového hudobníka, skladateľa a speváka, ktorý sa profesionálne venoval dokumentárnej filmovej tvorbe, kde sa uplatnil ako režisér, dramaturg, scenárista, autor námetov a filmovej hudby. Pripomenieme si ho prostredníctvom filmu Času je málo a voda stúpa a dvomi krátkometrážnymi filmami Sanitárovci a Gajdoš Antalík. Filmy uvedú jeho dlhoroční priatelia a spolupracovníci Ivo Brachtl a Marián Urban. Po skončení filmových projekcií zahrá syn Deža Ursinyho – Jakub Ursiny – najkrajšie piesne svojho otca.

Podujatie organizujú Slovenský filmový ústav, Asociácia slovenských filmový klubov, Filmový klub FK '93 Prievidza a Kultúrne a spoločenské stredisko Prievidza s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu
Petra Štefániková
 
 

Vyberte región